Начало
Начало

Университет за национално и световно стопанство

Център за дистанционно обучение

3. Особености на президентските избори в САЩ

Периодът на президентските избори в САЩ, по оценката на Токвил (един от най-задълбочените изследователи на американската система), може да се разглежда като „период на общонационална криза“. Президентските избори през 2000 година потвърждават тази оценка – фактически съдът решава избора между Ал Гор и Джордж Буш за президент (дори Норман Бирнбаум, преподавател в Джорджтаунския университет във Вашингтон, определя тези избори като „съдебен държавен преврат“). Това дава основание на някои американски политолози и конституционалисти да определят системата за избор на президента на САЩ като архаична. Ал Гор получава близо 500 хил. повече гласове в страната като цяло, а Буш повече гласове в Избирателната колегия, която де юре избира президента. Едва през 2000 година повечето американци осъзнават, че при тази избирателна система президентът се избира не пряко от избирателите, а от Избирателната колегия. Общият брой на гласовете на колегията е 538: броят на „електорите“ (президентските избиратели) е равен на броя на конгресмените и сенаторите от щата, като най-голям е броят от Калифорния – 55, Ню Йорк – 31, Тексас – 34.

Кандидатът за президент, спечелил най-много гласове в съответния щат, печели всичките места на щата в Избирателната колегия. Това обстоятелство обяснява защо е възможна ситуация, при която един от кандидатите може да е получил повече гласове в страната като цяло, но да няма мнозинство в Избирателната колегия. Според някои изследователи непряката система за избор на американски президент фаворизира малките щати.

Изборите за президент на САЩ са двустепенни. Според Конституцията в деня на изборите гласоподавателите избират само президентски избиратели. На практика мандатът, който получават те е императивен – знае се за кои от кандидатите ще гласуват. Следователно, стига един от двамата кандидати да има абсолютно мнозинство в Избирателната колегия, изборът за президент на практика е осъществен от момента, в който са гласували гражданите на САЩ.